RSS Feed

Capsule kledingkast.

Capsule kledingkast.

Heb jij dat ook. Een kast vol met kleren, maar NIKS om aan te trekken.

capsule kast before

Ik wel…… tenminste tot 5 maanden geleden. Toen ben ik me gaan verdiepen in een capsule kledingkast. Klinkt heel moeilijk, maar het is het beste idee dat ik ooit heb gehoord. Het bespaard tijd en geld!

Het is heel simpel en het enige dat je nodig hebt is je kledingkast, hangers, een vuilniszak een paar manden en de kleren die je al hebt. Verder moet je wel even de tijd hebben. Je gaat namelijk flink opruimen. En met flink bedoel ik ook echt FLINK.

Kort uitgelegd is een capsule kledingkast gevuld met maximaal 30 kledingstukken die je voor dat seizoen ( 3 maanden) aantrekt. Lingerie, sportkleding, pyjama’s en bedrijfskleding hoef je niet mee te tellen. Doordat je zo weinig in je kast hebt hangen zie je meteen wat je hebt. Het is dus veel makkelijker om je setje voor die dag uit te kiezen. Eigenlijk is het hetzelfde als een snoeptrommel. Hoe meer verschillende snoepjes je ziet en hoe voller de pot, hoe moeilijker het kiezen word. Dus minder is makkelijker.

In mijn herfst/winter capsules zitten

 • 3 broeken
 • 4 effen t-shirts
 • 2 vestjes
 • 2 pull overs
 • 2 bedrukte shirts lange mouw
 • 2 bedrukte shirts korte mouw
 • 1 net jurkje
 • 2 leggings
 • 2 jurkjes voor over de legging
 • 1 dikker vest
 • 1 paar bruine laarzen
 • 1 paar hoge zwarte laarzen
 • 1 paar lage zwarte laarzen

In de winter haal ik de bedrukte shirts eruit en komen er dikkere truien voor in de plaats. Ik heb dus meestal 24 tot 28 kledingstukken in mijn kast hangen. Mijn laarzen heb ik niet in mijn kledingkast, maar hangen beneden in de voorraadskast. In mijn kledingkast bewaar ik wel de schoenen die ik maar af en toe gebruik.

Stap 1.

kleren uit kast

Haal alles uit je kast en ga kijken wat je nog leuk vindt. Gooi alles wat je leuk vindt op 1 “ die wil ik” plek. Alle andere kleren die je niet leuk meer vindt gaan meteen in een vuilniszak of bak. Zelfs als dat jasje veel te duur was maar toch niet zo leuk of die spijkerbroek die een merk heeft maar eigenlijk allang uit de mode is. Je doet het gewoon in die vuilniszak. En hierbij is het echt WEG IS ECHT WEG! Dus niet stiekem weer uit de zak halen.

Stap 2.

uitgezochte kleren

Ga met de “ die wil ik “ kleren aan de slag. Ga ze passen, combineren en nakijken. Past het niet meer, zit er een vlek op, of kan je het niet combineren dan gaat het ook METEEN in de vuilniszak.

 

Stap 3.

lente zomer mand

Als het goed is heb je nu een lege kledingkast en kleding die je nog leuk vindt, past en goed is. Je gaat deze kleding nu ook uitdunnen. Het is namelijk niet nodig om 5 zwarte T-shirtjes, of 10 spijkerbroeken te hebben.

Als je dit gedaan hebt komt nu komt het grootste trucje van de capsule kledingkast. Je gaat je kast inrichten naar het seizoen waarin je nu leeft. Komt de winter eraan dan heb je geen korte broeken, vrolijke zomerjurkjes en bikini’s meer nodig. Die gaan dus allemaal in een zomer/lente mand. Alles dat je zeker aan wilt doen in de winter laat je nog even op je ” die wil ik” plek liggen.

Stap 4.

capsule kast met midden

Je hebt nu als het goed is alleen winterkleding op je “ die wil ik ” plek liggen. Die kleren ga je nu allemaal ophangen in je kast. ( op lingerie, sportkleding, bedrijfskleding en pyjama’s na).  Ook de broeken hang je over een hangertje heen.

Je kunt als je veel plek hebt per kledingstuk 1 hangertje gebruiken, maar je kunt ook vestjes over elkaar op 1 hangertje hangen of een vestje over een t-shirt. Meteen setjes maken scheelt s ‘morgens ook meteen veel tijd.

Bij het ophangen is het slim om meteen te sorteren. Dus vestjes bij vestjes, jurkjes bij jurkjes en broeken bij broeken.

Mijn man en ik delen 1 kast. Links is mijn gedeelte en rechts zijn gedeelte. Om de kleren niet door elkaar te laten komen heb ik in het midden nog een vakkenhanger gehangen. Wij gebruiken in de winter de vakkenhanger om schoenen in op te bergen en in de zomer leg ik er de korte zomerbroeken van mijn man in. Je kunt hem zelf natuurlijk ook vullen met sjaaltjes, tassen, juwelen of andere spullen die bij je capsule horen. Zo heb je alles bij elkaar.

Stap 5.

capsule kast rechts capsule kast vuilniszak

Je bent nu bijna klaar met je capsule kledingkast. Het enige dat je nog hoeft te doen is opruimen.

Zet de manden met herfst, lente en zomer kleren op een plek waar ze niet in de weg staan. Bijvoorbeeld onderin de kast, op een lege plank in de kast of op een andere plek. De weggooi vuilniszak kun je doneren aan de kringloopwinkel of misschien is er wel een vriendin die je er blij mee kunt maken. Zorg er voor dat hij wel zo snel mogelijk weg is.

Stap 6.

capsule kast after

Je hebt nu een opgeruimde kast en als je heel veel hebt moeten weggooien dan weet je nu precies wat je nog voor dat seizoen moet aanschaffen. Maak een lijstje en koop alleen die kleren die je ook echt tekort komt.

Als er een nieuw seizoen voor de deur staat begin je weer opnieuw en pak je de mand van dat seizoen uit de kast. Kijk alle kleding na, pas ze en combineer ze. Gooi alles weg wat kapot, te klein of niet meer leuk is. Veel zal dat niet zijn want je hebt het al een keer uitgezocht voor het de mand inging. Je bent deze keer dus ook veel sneller klaar. Het vorige seizoen mag weer de mand in en hang de kleren van het nieuwe seizoen in de kast.

Succes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: