RSS Feed

Kastanjes poffen.

Het waren een paar heerlijke herfst dagen en we zijn veel buiten geweest. Naast lange boswandelingen zijn we ook een rondje door de wijk gaan lopen om tamme kastanjes te rapen. Wij wonen vlakbij een groot bos en kanaal waar veel tamme kastanje bomen staan. We hadden na een uurtje zoeken dus een hele tas vol met grote kastanjes.

Nou kun je van die kastanjes grappige herfstpoppetjes maken of ze neerleggen als decoratie, maar je kunt ze ook lekker opeten. Je kunt ze poffen, koken, roosteren of rauw eten.

Wij hebben ze dezelfde avond gepoft op onze vuurpot buiten. Het was erg lekker en vooral gezond.

kastanjes poffen

Ik zal even een korte uitleg geven over het poffen van kastanjes.

Je begint natuurlijk met tamme kastanjes rapen. Let wel goed op dat je tamme kastanjes hebt en geen wilde kastanjes.

Wilde kastanjes zijn erg bitter en als je die eet kun je ziek worden.

kastanjes

Als je het verschil niet weet tussen een tamme en een wilde dan is hier een korte uitleg.

Een tamme kastanje zit altijd in een prikkelige bolster die echt pijn doet als je hem vastpakt. Hieronder zie je een foto van een bolster van een tamme kastanje. Een wilde kastanje heeft een bolster die stompe punten heeft en zeker niet prikt.

bolster tamme kastanje

Een tamme kastanje is niet helemaal mooi rond en heeft aan de onderkant altijd een klein pluizig wit puntje. Ze zitten vaak met ongeveer 3 kastanjes in 1 bolster. Hieronder zie je een foto van een tamme kastanje met een wit pluizig puntje.

kastanjes

Een wilde kastanje heeft geen wit pluizig puntje aan de onderkant en is vaak helemaal rond. Deze moet je dus echt niet eten.

Als je tamme kastanjes hebt geraapt doe je ze eerst in een bak met water. Alle drijvende kastanjes zijn niet goed en kun je weggooien of gebruiken als decoratie.

Maak de kastanjes goed droog en maak er met een scherp mes een kruisje in.

Leg ze op aluminiumfolie en vouw het dicht.

kastanjes

Leg ze ongeveer 10 minuten in het vuur of 15 minuten in de oven op 180 graden.

vuurpot

Haal ze uit het vuur of de oven en laat ze nog even een paar minuutjes rusten voordat je de folie open vouwt.

Als het goed is zijn de kruisjes nu opengebarsten en kun je de schil makkelijk eraf halen.

kastanjes poffen

Pel ze en eet ze lekker op of verwerk ze in verschillende gerechten. Ze smaken een beetje naar aardappel en zijn erg gezond omdat ze vol zitten met o.a.vitamine C en foliumzuur.

kastanjes poffen  Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: