RSS Feed

Veel groente en fruit voor minder dan €15,-

besparen of groente en fruit

Wij eten heel veel groente en fruit in ons huis. Ik eet meestal wel 4 tot 5 stuks aan fruit per dag en de kinderen zeker 2 op een dag. Mijn man doet elke ochtend vers fruit in z’n yoghurt en we eten vaak verse groente.

Als je dus heel veel fruit en groente moet halen in de supermarkt dan kost dat heel veel geld. Een kilo appels kost al vaak €1,60 per kilo in de aanbieding en je hebt er dan maar 5 of 6 in een zakje. Een tros bananen kosten ook al vaak boven de €2,- en verse spinazie of bloemkool zit altijd boven de €1,50. Je komt dus al gauw boven de €15,- en dan heb ik het nog niet eens gehad over kaki’s, mango’s, druiven, aardbeien en kiwi’s. Die zijn vaak nog duurder dan de gewone appels en bananen.

Groente en fruit zou dus een grote kostenpost zijn op ons boodschappen budget als ik dat wekelijks in de supermarkt moet halen, het kost dan zelfs zoveel dat ik de hoeveelheid fruit en groente die ik wil halen niet eens kan betalen.

Om toch van al dat heerlijke fruit te kunnen genieten ga ik (bijna) elke zaterdag rond 14:30 naar de markt bij ons in de stad. De markt duurt hier tot 16:00 en vanaf 15:30 komen de echte koopjes. Bijna al het fruit en groente gaat in de aanbieding want de verkopers moeten er vanaf.

Ik heb een paar favoriete kraampjes waar ik altijd naar toe ga. 1 van die kraampjes heeft vanaf 14:30 de actie 3 tassen voor €6,-. In zo’n tas zit altijd voor ongeveer 3 kilo aan fruit. Ik hoef dus altijd maar €6,- voor 9 kilo aan fruit te betalen. De tassen die je er dan nog extra bijkoopt kosten €2,- per stuk. Het fruit is goed en lekker maar wel afgekeurd door de supermarkt omdat ze niet rond genoeg, groot genoeg of mooi genoeg zijn. Het is dus eigenlijk B fruit maar met dezelfde smaak als A fruit. Dit kraampje heeft ook vaak grote tassen met appels voor €1,-. In die tassen zit zeker 3 kilo aan B appels die zeker 1 week goed blijven.

Een ander kraampje waar ik ook altijd kom heeft ook vaak tassen liggen met mango’s, wortels en andere fruit en groente soorten voor €1,-. Vaak is daar ook de groente in de uitverkoop en heb je een grote zak spinazie voor €1,- of 2 bloemkolen voor €1,-

Als je zo laat als ik op de markt komt dan lopen de verkopers ook als gekken te roepen. En dan is het even goed luisteren wie er de beste aanbieding heeft. Er kan soms een groot verschil zitten tussen de 1e kraam en de andere. Zo heb je in het aardbeienseizoen vaak 3 bakjes aardbeien voor €2,- terwijl ze een uur eerder nog 2 bakjes voor €2,- waren. Een uurtje maakt op de markt dus heel veel uit.

Voor het fruit op de foto hieronder was ik € 14,- kwijt.

€2,- voor 2 zakken appels 3 kilo per zak

€6,- voor 1 zak bananen ( ongeveer 12 bananen) en 2 zakken kaki’s ( 6 kaki’s per zak)

€2,- voor 2 kilo druiven

€2,- voor 4 kokosnoten

€2,- voor 2 bakjes aardbeien van 500 gram per bakje.

Totaal €14,-

zakken fruit

Als ik dit moet kopen in de supermarkt ben ik ongeveer € 25,- kwijt voor het fruit en dan heb ik de kokosnoten nog niet eens meegerekend. Kokosnoten kun je goedkoop bij toko’s halen of al gesneden bij de supermarkt. Bij de supermarkt kost 150 gram al gauw €1,50 en uit 1 hele kokosnoot haal je veel meer.

Naast dat het veel goedkoper is dan de supermarkt vind ik de markt ook altijd erg gezellig. Die roepende mensen en die geuren van de vers geroosterde nootjes en gebakken kibbeling geven mij altijd een knus gevoel. Sommige vinden het misschien oudbollig of saai. Ik vind het echt een uitje. Net als de kinderen want die krijgen vaak zat een banaan of aardbei bij de kraampjes.

fruit in krat

En gaan jullie ook naar de markt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: