RSS Feed

Waarom mijn kinderen weinig speelgoed op hun kamer hebben.

waarom mijn kinderen weinig speelgoed op hun kamer hebben.

Mijn kinderen hebben sinds een paar maanden weinig speelgoed op hun kamer. En ik ben er zo blij mee!

Onze kinderen hebben wel speelgoed, veel speelgoed, eigenlijk te veel speelgoed. En dat is ook het probleem. Ze hebben zo veel speelgoed dat ze niet eens weten waar ze mee willen spelen.

Het is een beetje zoals in een snoeppot. Hoe meer verschillende soorten snoepjes hoe moeilijker de keuze wordt.

Een paar maanden geleden toen ik voor de zoveelste keer in hun ” ontplofte” kamer kwam en bijna viel over de poppetjes, lego, duplo, autootjes, boeken en treinen was ik het helemaal zat. De hele dag hadden de jongens gezeurd over van alles. Ze wisten niet wat ze moesten doen terwijl er een speelgoedwinkel op hun kamer lag. Met al dat speelgoed werd gewoon niet gespeeld. Het speelgoed werd uit de bakken gegooid en door de kamer gesmeten. Spelen, dat gebeurde niet.

De jongens moesten van mij die bende opruimen. Geen grijze haar ( ja ik heb ze) op mijn hoofd die dacht dat ik die rotzooi zou gaan opruimen om de volgende dag weer een slagveld aan te treffen. Bijna 4 uur en met heel veel mokken, zeuren en tranen hadden de jongens hun kamer ” opgeruimd”. Opgeruimd op hun manier, dus al het speelgoed weer terug die bakken in gegooid zonder het uit te zoeken.

De volgende dag toen ik hun kamer in kwam was het rommelig, vol en chaotisch. Ik werd er zelf helemaal naar van. Dus ik besloot het helemaal om te gooien. Ik heb alle bakken op de grond gegooid ( hetzelfde als de kinderen) en heb vuilniszakken gepakt. Ik ben alles gaan sorteren in de juiste bakken. Playmobil bij de playmobil, auto’s bij de auto’s, lego bij de lego, boeken bij de boeken etc. Alles wat kapot, niet nuttig, troep of waar de jongens te groot voor waren ging de vuilniszak in. De bakken bracht ik allemaal naar de zolder en hun boekenkast heb ik van hun kamer gehaald. Hun kamer was dus op hun bedden en de kledingkast na helemaal leeg. Wat een rust in die kamer.

weinig speelgoed weinig speelgoedweinig speelgoed

Toen de jongens thuis kwamen was het natuurlijk paniek. “Mama, heeft al ons speelgoed weggedaan” werd er gesnikt. Een mooi moment om te profiteren van een opvoedkundige les. Ik legde uit dat ik de chaos in hun kamer niet meer wou, ze moesten spelen met hun speelgoed, niet gooien. Ook legde ik uit dat als ik vraag of ze willen gaan opruimen dat ze dit dan ook meteen doen zonder al dat gemopper en gezeur. Toen de jongens van hun ” speelgoed is weg trauma” bekomen waren heb ik ze mee naar de zolder genomen en daar mochten ze 1 ding uitzoeken waar ze mee gingen spelen. De tranen waren dus ook snel gedroogd toen ze erachter kwamen dat ik niks had weggegooid ( behalve die vuilniszak, maar dat is stiekem 😉 )

De jongens kozen iets om te spelen, gingen naar hun kamer en hebben de hele middag GESPEELD. Toen ik aan het einde van de middag vroeg of ze gingen opruimen, ruimde ze binnen 5 minuten hun kamer op. Er was dus geen gemopper, gezeur of gedoe meer. Ik blij, jongens ook blij.

Sinds die ene dag dat ik al hun speelgoed van hun kamer af heb gehaald hebben de jongens bijna nooit meer gezeurd over dat ze niks te doen hadden. Ze spelen met hun speelgoed en het opruimen doen ze ook zonder gemopper. Als er vriendjes komen spelen dan geldt er nog steeds de regel 1 bak tegelijk en ik heb nog nooit een vriendje horen klagen dat de jongens te weinig speelgoed hebben.

Het grote speelgoed probleem is dus opgelost. Hoe minder, hoe beter. Ontplofte kamers, gezeur en een gefrustreerde moeder is verleden tijd. Het scheelt mij een hoop tijd want hun kamer heb ik zo gepoetst. Elke avond kunnen mijn jongens in een opgeruimde kamer hun bedje in stappen om heerlijk en rustig te gaan slapen.

Dat is dus de reden waarom mijn kinderen weinig speelgoed op hun kamer hebben.

Advertenties

»

 1. writingmonique

  Wat goed! Het geeft ook een enorme rust in hun kamer, lijkt me!

  Like

  Beantwoorden
 2. Heerlijk zo’n rustige kamer. Mijn zoontje heeft ook alles in bakken en mag alleen iets nieuws pakken als hij het andere heeft opgeruimd. Werkt voor ons ook wel fijn.

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden
 3. Heerlijk als een structurele verandering echt zo goed werkt zeg! Ik vind dat er ook veel te zeggen is voor een rustige kamer.

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: